întrebuinţări ale uleiului de cocos

250
Intrebuintari ulei de cocos

Uleiul de cocos are nenumarate beneficii pentru sănătate, păr și piele și foarte multe întrebuințări în gospodăria ta.

Uleiul de cocos este considerat un supra-aliment, deosebit de nutritiv, care are numeroase întrebuinţări, de la prepararea alimentelor şi până la folosirea lui ca ingredient de bază în produsele dermatocosmetice, pentru îngrijirea părului sau a tenului.

Istoria uleiului de cocos şi primele întrebuinţări

Uleiul de cocos se extrage din nucile de cocos, iar nucile de cocos sunt fructele unui cocotier sau palmier de cocos. Acest arbore este originar din Asia de sud şi are o mare răspândire în India. În ultimii zeci de ani arborele de cocos a început să fie cultivat şi în alte ţări tropicale. Palmierul de cocos sau cocotierul creşte până la 30 metri înălţime, iar frunzele sunt lungi şi pot atinge şi 6 metri lungime. Totodată, anumiţi arbori pot avea fructe grele ce pot cântări până la 2 kg.  Palmierii de cocos se împart de regulă în două categorii: înalţi şi pitici. Cei înalţi pot produce maxim 100 de fructe anual, însă media este de 30 de fructe datorită culturilor slab întreţinute.

Beneficiile uleiului de cocos pentru organism

Uleiul de cocos conţine fier, vitamina K si vitamina E, un antioxidant puternic ce contribuie la regenerarea pielii şi la prevenirea îmbătrânirii premature a acesteia. Punctăm că 100 de grame de ulei de cocos conţin aproximativ 0,1 mg vitamina E. De asemenea, conţine proteine şi acizi graşi saturaţi cu rol în menţinerea sănătăţii celulare şi în repararea ţesuturilor, având o compoziţie similară cu laptele matern. Uleiul de cocos are proprietăţi antifungice, antioxidante, antibacteriene şi antivirale.

Uleiul de cocos este recomandat în special persoanelor care se confruntă cu o piele uscată şi deshidratată, acesta având marea proprietate de a îmbunătăţi structura hidrolipidică a epidermei. Graţie efectului regenerator, antiiritant şi antiinflamator, uleiul de cocos este un remediu excelent inclusiv pentru îngrijirea călcâielor crăpate. De asemenea, uleiul de cocos poate fi folosit cu încredere după epilare, deoarece calmează şi catifelează pielea. Beneficiile sale pot fi observate şi dacă este aplicat peste răni minore şi vânătăi, acesta accelerând procesul de vindecare inclusiv din interior, dacă este administrat pe cale orală.

Beneficiile uleiului de cocos pentru ten

Folosit cu regularitate pe ten, uleiul de cocos previne apariţia ridurilor şi estompează liniile fine, oferind elasticitate şi fermitate pielii. Devine un adevarat tonic pentru tenul obosit şi redă strălucirea pielii terne. O calitate deosebită a uleiului de cocos este capacitatea sa de a oferi protecţie solară, acesta reducând cu până la 20% din acţiunea nocivă a razelor ultraviolete care intră în contact cu pielea.

Beneficiile uleiului de cocos în îngrijirea părului

Pe lângă strălucirea şi supleţea pe care le oferă firului de par, uleiul de cocos întăreşte rădăcina şi accelerează creşterea părului, creând, totodată, o peliculă de protecţie. De asemenea, este eficient în combaterea mătreţii şi scade riscul apariţiei afecţiunilor scalpului, cum este, de exemplu, descuamarea, având calitatea de a reechilibra pH-ul pielii. Graţie acidului lauric din compoziţie, tratează şi hidratează vârfurile despicate şi îmbunătăţeşte vizibil condiţia părului afectat de coafat şi vopsit excesiv. Uleiul de cocos poate înlocui cu succes balsamul şi masca de par. Esteto.ro este un magazin online, ce comercializează o multitudine de produse, printre acestea fiind şi cele cu ulei de cocos.