Legătura dintre muzica şi sexualitate

458
Legătura dintre muzica şi sexualitate

Poate fi muzica un indiciu pentru parteneri sexuali mai capabili?

Ce e atât de special la muzică? Chiar și culturile cărora le-a lipsit un limbaj scris au creat muzică. Spre deosebire de vorbire, de creşterea unei familii, de diverse activităţi zilnice legate de supravieţuire, cum ar fi vânatul sau agricultura, aparent muzica nu are un beneficiu evolutiv direct.

Bineînţeles că muzica generează emoţii plăcute dar nu are un avantaj evolutiv tangibil. Cu toate acestea, cele mai vechi instrumente muzicale, realizate din oase de animale, au cel puţin 40 000 de ani. Aşa că e firesc să ne punem întrebarea: Oare cum de a simţit omul nevoia de a face muzica?

Muzica pare să fi evoluat de fapt ca o modalitatea de a fi mai atractiv pentru persoana de sex opus. Charles Darwin a susţinut asta de ceva vreme. Iar azi există şi alte dovezi ştiinţifice ce susţin această idee. Un experiment realizat la Universitatea Brighton, Anglia a demonstrat astfel că, în timpul ciclului menstrual preferințele sexuale ale femeilor pentru compozitori s-au schimbat.

Cercetarea doctorului Charlton a implicat aproape 1500 de femei, cu vârsta medie de 28 de ani. Într-o primă fază femeilor li s-a solicitat să aleagă cea mai complexă melodie dintre patru compoziții de pian, similare tematic. Apoi au fost întrebate dacă ar prefera, ca potenţial partener sexual pe termen scurt, compozitorul melodiei considerate a fi cea mai simplă sau compozitorul melodiei mai complexe.

Mai sexy prin muzică mai complexă

Rezultatele au arătat că atunci când riscul de concepție a fost cel mai mare femeile par a prefera ca parteneri sexuali pe termen scurt compozitorii unei muzici mai complexe. Aceasta sugerează că femeile par a se gândi automat că, selectând muzicieni mai capabili să creeze muzică mai complexă ca parteneri sexuali, ar putea avea beneficii genetice pentru copii lor.

Capacitatea de a crea o muzică mai complexă poate indica pentru femei în mod automat parteneri mai capabili, de care ar avea nevoie în cel mai fertil moment al ciclului menstrual. Cu alte cuvinte, compozitorii de muzică mai complexă, ce necesită mai multă inteligenţă şi creativitate, sunt mai sexy atunci când femeia poate avea un copil.

Muzică, sex şi comunicare în cuplu

Muzica e o trăsătură umană universală şi la fel şi atracţia pentru sexualitate. Muzica e de fapt o formă de comunicare iar comunicarea în cuplu e ceva esenţial pentru sexualitate.

‘Supravietuirea celor mai sexy’, după cum afirma Darwin, implica de fapt şi supravieţuirea celor ce comunica mai bine în cuplu. Nu rareori în cabinetul psihologic, pot remarca rezultatele selecţiei sexuale pe fondul unei bune abilităţi de comunicare în cuplu. Abilităţile de comunicare în cuplu sunt o sursă de atractivitate sexuală ce poate fi stimulată prin terapie de cuplu.

Dacă ai nevoie de sprijinul unui psihoterapeut pentru a da ‘restart’ unei relaţii, poţi programa o sesiune de terapie de cuplu trimiţând un mesaj la 0724 232 893. Poti alege fie sa ajungi la cabinetul psihologic Rareş Ignat ACORD, Bucureşti fie poţi opta pentru o sesiune de psihoterapie online.

Sesiunile de psihoterapie online se bazează pe același principii ca cele de la cabinet. Sunt la fel de eficiente ca psihoterapia convenţională. Cadrul de confidenţialitate e păstrat prin semnarea aceluiaşi cadru contractual ca cel de la cabinetul psihologic. În plus, sesiunile de psihoterapie online îţi permit să economiseşti timpul cu deplasarea la cabinetul psihologic. Poţi discuta cu terapeutul tău de pe orice dispozitiv ce permite conectarea la net. Oricând şi de oriunde. În siguranţă chiar şi în vremea pandemiei.